tiistai 29. heinäkuuta 2008

Suomen jättiläiset

Kaikki tuntevat tarinoita jättiläisistä. Perinteisesti ne usein tulkitaan myyttisiksi sepityksiksi, eikä niillä todellisuuden kanssa nähdä yhteyttä. Vielä harvempi arvaa niiden liittyvän mitenkään Suomeen.

Väitteitä ja todisteita jättiläisistä

Norjalaisten saagoissa puhutaan suomalaisista kuninkaista. Fornjotr, suomalaisten ensimmäinen kuningas, tarkoittanee sinänsä loogisesti muinaisjättiä. Voin niellä sen. Muitakin tulkintoja nimestä on, kuten muinaisjuutti, joka ei tosin avaa juutin tarkoitusta. Sanasta päästään kuitenkin miettimään Tanskan Jutlandin nimen tarkoitusta, kuten Götanmaan [jöötanmaan]. Keskisessä Norjassa on myöskin Jotunheimenin kansallispuisto ja jotuni, jatuni, jatuli-sanojen uskotaan tarkoittavan jättiläistä.

Paljon on siis nimetty paikkoja mitä ilmeisimmin jättiläisten mukaan, jopa suomalaisten kuninkaiden sanotaan olleen "Gothlandin, Finnlandin ja Kvenlandin" kuninkaita. Jos edellä mainittu Gothland tulkitaan olevan väärin kirjoitettu Jótland, kuninkaiden titteli voisi olla Jättienmaan, Suomen ja Kainuun kuningas. Oho... Moni skeptinen mielellään torjuu nämä tarinoissa esiintyvät ja jäteiksi mainitut kuninkaat myyttisiksi tai saamelaisiksi, mutta ei suomalaisiksi. Itse lappalaiset tosin eivät ole jättiläismäisestä koostaan tunnettuja ja myytitkin tuppaavat syntymään tositapahtumista. Suomalaisiksi jättejä ei kuitenkaan tunnusteta, ei vaikka jättejä Suomesta on löytynyt ja Suomessa on elänyt, kuten 2,5 metriset kainuulaiset sukujuuret omaavat Väinö Myllyrinne ja Daniel Cajanus.

Kainuun Paltamolla ja Puolangalla on elänyt suhteettoman paljon näitä 2,5 metrisiä, puhumattakaan vanhoista hautalöydöistä, joita niitäkin kuulemma on (loogista sekin, isoilla miehillä on isot vanhemmat). Minä sanoisin kuvan Väinö Myllyrinnettä jättiläiseksi. Kun vanhat tarinat puhuvat suomalaisista jättiläisistä ja meillä on todisteita sellaisista (katso kuvaa), niin aika erikoista on, ettei näitä kahta asiaa haluta yhdistää.

Jättiläisten teot

Saagat väittävät muinaisjätin jälkeläisten Norrin ja Gorrin valloittaneen Norjan ja ensimmäisen antaneen maalle nimensäkin.
Tosin moni tutkija väittää Norjan nimen tulevan pohjoista tietä tarkoittavasta sanasta, Norway - Nordveg. Näin väitetään siitä huolimatta, etteivät norjalaiset itse ole moista termiä koskaan käyttäneet. Noreegr sen sijaan on Norja vanhassa norjan kielessä. Sattumoisin lappalaisten nuorrek muistuttaa tätä nimeä ja tarkoittaa "rannikkoa pitkin" (kelpo ohje matkalaiselle). Nordveg on siis vain spekulaatiota. Kaiken lisäksi norjalaisille Norja ei ollut pohjoinen tie, sikäli jos viikinkien kompassi oli 45 astetta meikäläiseen kompassiin nähden kallellaan. Täten "northern wayn" pitäisi olla "eastern way", mutta sen niminen se ei ole.

Olisivatko norjalaiset alkaneet siis kutsua Norjaa "Norjaksi" vain joidenkin harvojen kuultua muukalaisten niin sanovan vai olisiko se saanut nimensä lappalais-alkuasukkaiden mahdollisen nimityksen tai ohjeen mukaan? Pistän rahani mieluummin viimeisen puolesta. Suomesta tulleelle Norrille olikin helppo yhdistää nimensä vallatun maan nimeen (uskon hänen pystyneen siihen).


Satuiluako kaikki? Ei, en usko ennen muinoin satujen olleen niitä parhaita tarinoita. Eiköhän elävä elämä luonut ne jutut, joita nuotiotulilla ja hoveissa kerrottiin, kuten tämän päivän kahvihuoneissa. Todellisuus tekee elävän elämän tarinoista traagisia ja koskettavia. Parhaat tarinat eivät kuole koskaan.

Ei kommentteja: